Onko teidän työpaikalla selkeä vähemmistö, joka on tuomittu rikoksista? Olisihan se melko outoa, jos varkaat, raiskaajat ja rattijuopot istuisivat muina miehinä suurina joukkoina työpaikoilla niin kuin siinä ei olisi mitään outoa. Kahvipöytäkeskustelut olisi jotain sitä luokkaa, että sainpa tossa viikonloppuna taas tuomion rattijuoppoudesta. Tosi ärsyttävää. Small talkina ja jäänmurtajana voisi toimia vaikkapa oletkos koskaan raiskannut ketään? Ai et vai?! Outoa.

Erilaisuus on rikkautta ja sitä tulee hyödyntää. Huonosta itsetunnosta kärsivä suomalainen voi tietysti kohottaa taas itsetuntoaan sillä, että nuo kaikki muut on rikollisia ja minä parempi ihminen. Siitä voi saada vaikka etuaseman ylennykseen tai luottamuslauseen. Jos pitää vaikka lähteä firman autolla Kouvolaan palaveriin, tehdään ensin kysely, että kenellä ei ole tuomiota rattijuopumuksesta. Jos kaikilla on niin tehdäänkö sitten niin, että eliminoidaan ensin kuskikandidaateista törkeästä rattijuopumuksesta tuomitut ja annetaan homma sille, joka ajoi vaan vaikka 0,7 promillen kännissä? Kyytiin saa mennä se joka uskaltaa. Voihan sitä pitää perusteena valinnallekin. Onhan siitä ainakin virallinen todistus, että työntekijällä on kokemusta ajamisesta ja jopa epäsuotuisissa olosuhteissa, olettaen ettei hän ole törmäillyt kehenkään kännistä huolimatta.

Firman myyntipäälliköksi voisi samoin perustein valita sen, jolla on tuomio lahjusten vastaanottamisesta, päihdeyhdyshenkilöksi sen, jolla on huumetuomio, tasa-arvovaltuutetuksi sen, jolla on raiskaustuomio, tiedottajaksi sen, joka on tuomittu perättömästä lausumasta oikeudenkäynnissä jne. Talousjohtajalla voi olla hyötyä sellaisista kyvyistä kuin väärennös ja kirjapitorikos. Eihän sitä koskaan tiedä laman aikana, mitä kaikkea pitää osata. Tiukan paikan tullen tilalle voisi heittää vaikka tuomitun varkaan, jos pelkkä papereiden näpertely ei enää riitä. Jos ei sekään riitä, pahoinpitelijä ja ryöstäjä voisivat lyöttäytyä yhteen ja käydä keräämässä vähän rahaa firmalle pankin lainatiskin ohi.

Pitäähän tuomittujen rikollistenkin toki jossain olla töissä. Pojat ovat poikia. Ei kai siitä pidä koko elämä pilalle mennä, jos on nuorempana joskus ryöstänyt jonkun mummon. Niin voi käydä kenelle tahansa. Mutta epäilenpä, että Suomen eduskunta taitaa olla ainoa paikka missä tämä ei kuulosta lainkaan oudolta. Johtunee siitä, että se on ainoa valkokaulusammatti mihin ei ole mitään vaatimuksia, ei soveltuvuustestejä tai osaamisvaatimuksia. Kuka tahansa kelpaa.