Jari Tervo meni suosittelemaan muslimeille anger management –terapiaksi Jeesuksen pilakuvien töhertelyä. Sinällään loogista ja muslimienhan pitäisi ymmärtää tämä silmä silmästä –periaate erittäin hyvin. Homma ei vain toimi sen takia, ettei siitä raivostuisi kuin pienen pieni osa kristittyjä. Toisaalta ehkä se juuri siksi olisikin hyvä tapa. Jätetään ne kiihkoilijat tappelemaan keskenään. Ketään muitahan tämä homma ei oikeastaan kiinnostakaan. Lisäksi näiltä tämän tyyppisiltä muslimikiihkoilijoilta kuitenkin puuttuu huumorintaju, mikä on perusedellytys kunnon pilakuvan tekoon.

Joku ulkomainen imaami vaatii, että Muhammedin pilkkaajat tulisi teloittaa. Tässäpä pieni ongelma. Jos profeetan pilkkaajat pitäisi telottaa, eikö sananvapauden rikkojille tulisi tehdä samoin? Se on meidän uskontomme ja pyhä asia, jopa siinä määrin, että sen eteen ollaan valmiita kärsimään ja kuolemaankin. Ei siis mitenkään vähäisempi tai merkityksettömämpi uskonto kuin islam. Sen kannattajia on ympäri maailman myös muslimivaltioissa ja monet joutuvat palvomaan sitä salaa. Se on ehkä maailman suurin uskonto. En tunne ketään, joka ei haluaisi pystyä sanomaan tai kirjoittamaan mitä itse haluaa. Silti näemme median välityksellä monia, jotka vaatimalla vaativat, etteivät muut saisi tehdä niin. Aiheuttaahan sananvapauden palvonta ongelmiakin kuten muutkin uskonnot. Herttuatar Catherinen rinnat ovat viimeisin sananvapauden uhri. Niin käy tosin vain silloin kun tätä uskontoa vääristellään ja käytetään vallan ja rahan välineenä. Tämä on ongelma, jonka monet muslimitkin tunnistavat.

Tervon kehotukseen lehdessä vastannut suomalainen imaami huomauttaa, että ”sananvapauden on oltava vastuullista”. Monissa muslimikulttuureissa ei sananvapaudesta kuitenkaan tiedetä mitään, eikä sitä edes kunnioiteta. Tämä kulttuurin edustajilla ei siis ole mitään asiaa tulla luennoimaan siitä sitä uskontonaan palvoville länsimaalaisille. Emmehän mekään ole neuvomassa heitä siitä, miten heidän pitäisi Muhammedia kohdella tai kunnioittaa. Ja vaikka yrittäisimme, se kaikuisi kuuroille korville.

Vastuullisuus sananvapauden käyttämisessä ei tarkoita sitä, ettei valtaapitäviä, uskontoja tai niiden edustajia saisi kritisoida. Sananvapaus on luotu nimenomaan lännessä juuri tätä tarkoitusta varten. Se on muille kulttuureille ulkomaalainen vientituote, eivätkä kaikki ole selvästikään täysin ymmärtäneet sen lähtökohtia tai tarkoitusta. Vastuullinen sananvapauden käyttäminen tarkoittaa sitä, ettei herttuatar Catherinen rintoja vainota, kuvata ja julkisteta. Kuten huomataan, on länsimaalaisillakin erittäin lyhyt muisti.

Ugh! Länsi on puhunut. Paluupostissa toivoisin jotain älykkäämpää kuin poltetun Amerikan lipun…. joskus tällä vuosisadalla mieluiten.