Mistä näissä vaaleissa on kyse? Mikä muuttuu? Mitä tapahtuu jos Vihreät voittaa? Entä jos Keskusta voittaa? Suurimmaksi osaksi vastaus on: ei mitään. Jos kolme suurinta voittavat, ei tapahdu mitään. Jos pienet voittavat voi tapahtua kummia, mutta ei kuitenkaan mitään positiivista. Kaikki he kuitenkin pelaavat sellaisilla korteilla, että heidän on tehtävä radikaaleja muutoksia, jotka kelpaavat vain osalle kansasta. Suurin osa ei näitä muutoksia edes kaipaa tai kannata, ja niiden toteuttaminen heilauttaisi maata kuitenkin liian voimakkaasti ja nopeasti kohti uutta suuntaa. Edes muutosten kannattajatkaan eivät selviäisi lieveilmiöistä. Siispä pienetkin puolueet tyytyisivät kuitenkin kyntämään samoja peltoja samoilla traktoreilla. He kylväisivät ehkä muita siemeniä, mutta niiden itäminen kestää kauan ja seuraavat vaalit painavat päälle. Jos kansa ei käy repimässä niitä siemeniä kesken vaalikauden pellosta, vapautetaan keskusta-kokoomus-demarit seuraavissa vaaleissa pellolle repimään idut irti juurineen.

Edes kristillisdemokraateilla ei olisi varaa ajaa jumalan sanaa Suomen lainsäädäntöön, mutta he hautaisivat kylläkin homojen oikeudet syvimpään komeroon Arkadianmäelle. Perussuomalaiset saisivat ehkä jotain rahoja pois nälkäänäkeviltä afrikkalaislapsilta ja RKP saisi varmistettua, ettei pakkoruotsia poisteta. Vihreät pysäyttäisivät tulevat ydinvoimalahankkeet.
Näissä vaaleissa ei siis ole nyt tai koskaan ollutkaan kyse mistään muusta kuin siitä, että minkä niminen henkilö eduskunnassa käy paukuttamassa samat päätökset pöytäkirjaan.
Tällä perusteella kysynkin, että koska puolueilla ei tosiasiassa ole kovinkaan montaa asiaa minkä eteen tai mitä vastaan he kulloinkin taistelevat, mihin me tarvitsemme poliittisia puolueita? Asiakysymyksissä erot ovat laskettavissa kahden käden sormilla ja ne jäävät aina henkilövaaleissa naamojen varjoon. Miksi me emme äänestä asioista? Miksi me äänestämme ihmisiä, joita emme tunne, ja jotka sitten muka puhuvat meidän nimissämme luoja ties mitä?
Antaisitko sinä näiden vaalikampanjan aikana saamiesi tietojen perusteella yhdelle näistä ehdokkaista valtakirjan pankkitilillesi ja täyden vapauden tehdä sillä mitä ikinä hän haluaa? Et. Miksi sitten luovuttaisit poliittisen päätösvaltasi hänelle?