Ihan periaatteesta ihmettelen tätä wikileaks touhua. Ajatus taustalla on tietenkin hyvä. Paljastetaan huijarit ja kerrotaan ihmisille totuus. Voi kun elämä olisikin niin yksinkertaista. Tosiasiassa nämä myrskyt vesilasissa vain ehkä pilaavat joidenkin diplomaattien suhteet vieraiden valtioiden päämiehiin ja ehkä myös päämiesten välisiä suhteita. Se on aika vaarallista, ja tämä jupakka paljastaakin kuinka hauraasta poliittisesta järjestelmästä on kyse. Jos USA:n suurlähettiläs siis kirjoittaa kotiin, että Espanjan pääministerillä on isompi pippeli kuin Berlusconilla, niin Berlusconi ei sen jälkeen enää tee yhteistyötä Espanjan kanssa ja nostaa amerikkalaisten tuotteiden tulleja ihan kiusallaan. Kovin kauas ei itsevaltiuden päivistä ole tultu. Ei ainakaan jos on uskominen wikileaksin juttuihin, joista osa kieltämättä yltää sellaisen mittaluokan jupakoihin, että julkivuotaminen on ymmärrettävää.

Onko siis oikeasti niin, että ne pikkupojat istuvat siellä naton päämajassa, soittavat norjalaisille ja pyytävät niitä valehtelemaan ruotsalaisille, että haluavat ostaa niiltä lentokoneita. Siihen norjalaiset suostuvat ilomielin, mutta vain jos amerikkalaiset suostuvat tekemään ruotsalaisten koneenosia vähän hitaammalla tahdilla.
Toinen oikeasti varteenotettava juttu on tiedot Kremlin osallisuudesta Litvinenkon murhaan. Nämä tiedot itsessään eivät oikeastaan ole se hätkähdyttävä juttu, vaan se, että diplomaattitasolla olisi ollut tarjolla näin paljon tietoa rikollisesta toiminnasta, mutta sitä on salailtu.
Joko tämä paljastaa sen, että valtiot tekevät rikoksia tämän tästä (etenkin jotkut), ja muut valtiot jopa peittelevät niitä tai sitten diplomaattipiirit ovat pelkkiä juorukerhoja, missä kyllästyneet virkamiehet siemailevat samppanjaa suurlähetystön suomalaisen taiteen ja tieteen edistämisjuhlissa ja tuhlaavat veronmaksajien rahoja muka edistäessään maiden välisiä suhteita.
 Joskus pari vuosikymmentä sitten vielä haaveiltiin, että naiset tulisivat politiikkaan ja tämä pippelien mittailuun perustuva politiikka jäisi unholaan. Naiset ovat aika leveällä rintamalla mukana, mutta eipä tässä hirveästi ainakaan kansainvälisesti ole päässyt tapahtumaan. Ehkei monikaan järkevä nainen suostu lähtemään politiikkaan, kun sitä kuitenkin pelataan samojen vanhojen pelisääntöjen mukaan. Miehet loivat perusteet politiikalle suljettujen ovien takana viivottimet kourassa eikä sille oikein voi enää mitään. Lipposmainen urahtelu on kuolemassa sukupuuttoon. Sukupolvi on vaihtunut. Lipponen tiesi mittansa ja sen, ettei hänen tarvitse muuta sanoa. Katainen tietää, että oli siellä housuissa millainen vonkale tahansa, sitä pitää peitellä viimeiseen asti. Nyt pitää yrittää keksiä jotain muita perusteluita päätöksille kuin 30 senttinen, mutta se ei oikein tunnu luonnistuvan. Eikä ihme. Jos sinne eduskuntaan joku nuori idealisti joskus eksyy niin kyllä se alkaa ensimmäisen kauden jälkeen murahdella tyhjänpäiväisiä ja puhua kapulakieltä. Seura tekee kaltaisekseen.