Olen omistautunut tutkivaan journalistiseen tutkimukseeni, jonka tinkimätön päämäärää on löytää natsit ja tuoda heidät vastuuseen rikoksistaan. Ensin minun oli kuitenkin selvitettävä keitä nämä natsit ovat.

Istuttuani kirjastossa monta päivää tutkimuksiin uppoutuneena, löysin lopulta Esson kahvilasta hyvin piilotetun lehtiartikkelin, jossa kerrottiin natsijohtajista ja heidän korkeista älykkyysosamääristään. Vastustajani oli löytynyt. Natseilla oli outo käsitys, että älykkäimmät ja lahjakkaimmat pitäisi pistää korkeisiin virkoihin. Kun heidän älykkyyttään tutkittiin, oltiin yllättyneitä. Muilla kansoilla ei ollut tapana rekrytoida älykköjä tärkeisiin tehtäviin.
Tutkivassa journalismissa turvaudumme usein poliisinkin hyväksi toteamaan metodiin epäiltyjä etsiessä. Asetumme epäillyn asemaan ja mietimme mitä sitten tekisimme ja mihin menisimme. Tiesin aiemmista tutkimuksistani, että natseilla oli myös neuroottinen tarve polttaa kaikkea maan tasalle. Natsit ovat muun muassa polttaneet Rovaniemen maan tasalle, mistä nyt ei varmasti kenellekään mitään haittaa. Sen lisäksi he ovat polttaneet myös läjäpäin juutalaisia. En tiedä mitä heillä oli näitä juutalaisia vastaan, mutta jossain Nürnbergissä pidetyssä oikeudenkäynnissä todettiin aikoinaan, ettei niitä saa silti ainakaan polttaa. Tätä tietoa pystyisin käyttämään hyväkseni.
Onneksi minun oli helppoa asettua neron asemaan ja yritin epätoivoisesti miettiä mitä minun tekisi mieli polttaa tuhkaksi. Tehtävä osoittautui huomattavasti vaikeammaksi kuin olin osannut odottaa. Minun ei neroudestani huolimatta tehnyt mieli polttaa mitään. Aloin epäillä, että Rovaniemen polttamiseksi tarvitaan nerouden lisäksi joitain muita taipumuksia, joita minulla ei ollut. Päätin siis turvautua FBI:n sarjamurhaajien profiloijien apuun. Mutta FBI:n yhteyshenkilöni ei jostain syystä vastannut puhelimeen ja minulla oli lähestymiskielto Keskusrikospoliisiin. Päätin siis omillani etsiä Suomen johtavan sarjamurhaajien psykiatrin. Koputtelin muutamaan oveen psykologien vastaanotolla, mutta kukaan heistä ei tuntenut yhtään sarjamurhaajaa. Jatkoin silti sinnikkäästi etsintää ja lopulta tärppäsi. Etsintäni oli johtanut minut sosiaalitoimistoon ja kun kerroin heille, että haluaisin polttaa jotain maan tasalle, mutta en oikein jaksanut motivoitua tehtävään, minut ohjattiin psykologin puheille. Otan häneen yhteyttä heti aamusta mysteerin selvittämiseksi.
Lähetin myös Israelin suurlähetystöön pahoitteluni Suomen kansan puolesta feikkipommista ja ehdotin, että jos Välimeren rannalla tulee liian kuumat oltavat, heidän tulisi harkita Israelin sijoittamista Karjalaan. Naapurit eivät ehkä ole hääppösiä, mutta ainakaan siellä ei asu ennestään ketään muita kuin laittomia venäläisiä maahanmuuttajia. Toki siellä on natseja jonkin verran, etenkin mitä idempään mennään, mutta ne eivät ole ollenkaan noiden Saksan natsien kaltaisia, vaan päinvastoin, huomattavasti keskitasoa vähä-älyisempiä. Ja läntisessä Suomessa on huomattavasti vähemmän tällaisia pyromaaneja. Itseasiassa Joensuun länsipuolella ei ole kuin yksi tunnettu natsi: EK:n puheenjohtaja Sakari Tamminen, joka haluaa leikata keskitysleirien lomia.
 
Suomen tutkimuskeskus ry
Vanhempi tutkiva journalisti
Shirley Holma