Vakavastiotettava journalistinen tutkimusmatkani natsien salaiseen maailmaan on johtanut minut tunnistaman Suomesta yhden natsiepäillyn. Olin päättänyt selvittää onko EK:n Sakari Tamminen natsi. Monien minuuttien herkeämättömän tutkimuksen jälkeen alkoi kuitenkin olla selvää, ettei niin ole. Natsien motto oli arbeit macht frei. Tamminen ei selkeästi ole natsi, koska hänen mukaansa työn teosta pitäisi rangaista pistämällä työntekijä tekemään lisää töitä.

Ainoa johtolankani oli kuivunut kokoon. Sitten hyvä ystäväni kirjoitti minulle kirjeen, jossa kertoi Tampereella natsien polttaneen ravintolan. Johtolanka kuitenkin kuivui kasaan. Natsit eivät olleetkaan tuhopolton takana. Ystäväni oli ollut väärässä. Mutta saako entisen pääministerin puoliso olla väärässä?
Tuhopoltto olikin ravintoloitsijan sytyttämä. Tämä oli mitä mielenkiintoisin käänne. Mikä poliittinen voima voi ajaa ravintoloitsijan polttamaan oman ravintolansa?
Päätin lähteä paikalle välittömästi. Odottelin rautatieasemalla Tampereen junaa kolme tuntia. Sitten VR ilmoitti, että Tampereen juna myöhästyy hieman ja vuoro ajetaan heti kun lumi ei enää haittaa liikennettä. Suomessa on normaalista poiketen satanut talvella lunta. VR oli yllätetty housut kintuissa näissä odottamattomissa olosuhteissa. Suomessa ei normaalisti sada lunta rautatiekiskoille lainkaan. Ilmaston lämpenemisen takia lumihiutaleet ovat kuitenkin viime talvina alkaneet levittäytyä myös kiskoille.
Palaan asiaan heti kun pääsen Tampereelle…
Tämä ei jää tähän!
Suomen tutkimuskeskus ry
Vanhempi tutkiva journalisti
Shirley Holma