Mitä kaikkea meidän pitäisi hävetä? Luulen, että osa suomalaisista tuntuu häpeävän lähes kaikkea itsessään. Se liittyy läheisesti suomalaisten maankuuluun huonoon itsetuntoon. Itselleen nauraminen vaatii itsetuntoa. Ja kannattaako turhia häpeillä?

”Näkikö kukaan, että minä idiootti kompastuin?”
”Taisin käyttää väärää haarukkaa. Sivistymätön moukka.”
”Tämä väri ei taida enää olla muodissa. Toivoton vanha akka.”
”En tiedä mitä dadaismi on, koska olen niin helvetin tyhmä.”
Julkkikset tuntuvat kääntävän kaiken päälaelleen, koska kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Mutta onko se kuitenkaan paha asia. Periaatteessa julkkikset toilailevat päättömiä, mutta samalla mokat ovat melko harmittomia yleensä. Miksi hävetä pikkuasioita kuten omassa oksennuksessaan kylpemistä, kun ihmiset joiden oikeasti kuuluisi hävetä viittaavat kintaalla koko tunteelle. Pitäisikö Keskustan hävetä vaalirahoitusstrategiaansa? Pitäisikö Räsäsen hävetä homokommenttejaan 2000-luvun Suomessa? Pitäisikö epäonnistuneiden yritysjohtajien hävetä suuria irtisanomispakettejaan, jotka revitään heidän tuhoamien yritysten työntekijöiden selkänahasta? Epäonnistumista ei tarvitse hävetä. Hävetä ei tarvitse kuin omaa häikäilemättömyyttään.
Kuulemma yksi maailman kuuluisimmista feministeistä, Germaine Greer, tosissaan ehdottaa, että raiskaajista tulisi muodostaa internetiin avoin rekisteri, jonne kuka tahansa nainen voi käydä kirjoittamassa raiskaajansa tiedot. Sosiaalinen äkkikuolema ja häpeä suojelisi tulevia uhreja.  Ongelma on se, ettei yksikään järkevä ihminen varmasti uskaltaisi luottaa listaan, jonne kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa. Kuka käsittelisi ne kaikki kunnianloukkausjutut, jotka siitä poikisivat?
Tästä tulisi aika kohtelias maailma, jos tietäisi, että jos etuilee kauppajonossa, joutuu raiskaajalistalle. Tai jos ei suostu kännisen naisen seksileluksi, joutuu raiskaajalistalle. Tai jos ei soita seuraavana päivänä vaikka lupasi, joutuu raiskaajalistalle. Tällä viikolla minä ilmoittaisin raiskaajalistalle kaikki big brother -tähdet, koska mulle tulee niiden lööppien näkemisestäkin likainen olo.
Jos maailma olisi täynnä ihmisiä, jotka osaavat hävetä oikeita asioita, voisi raiskaajalistan ehkä perustaakin, mutta silloin ei myöskään olisi raiskaajia.