Rakkaat naapurimme Ruotsissa ovat riemastuneet kuullessaan, että Suomi on maailman paras maa asua. Eräskin kolumnisti onnittelee suomalaisille sanoilla:  Från hjärtat grattis till Finland. Ruotsia taitava ymmärtää heti, että suomeksi tämä lause tarkoittaa: ”Haiskaa perseelle, saatanan paskiaiset”.

Tämän jälkeen sama kolumnisti luettelee mitkä maat oikeasti ovat maailman parhaita, koska Suomen voittoon päätyvä selvitys on tehty tietenkin väärillä mittareilla. Osa hänen ehdotuksistaan maailman parhaaksi maaksi asua ovat tietysti kehitysmaita ja perusteluksi riittää, että siellä maassa ihmiset ovat ystävällisiä. Hänen perustelunsa ovat siis huomattavasti parempia kuin monimutkaiset tilastot, joita alkuperäisessä selvityksessä tehtiin. Ruotsia hän ei kehtaa listata omalla top 10 listalleen. Mutta hän onkin ruotsalainen. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että hän odottaa jonkun muun huomauttavan listansa lopetettuaan, että kyllähän Ruotsikin tuolle listalle kuuluisi. Sitten ruotsalalainen vastustelee näennäisesti hetken ja lopulta suostuu laittamaan Ruotsin listansa ykköseksi yleisön pyynnöstä.

Hänen mielestään USA on maailman paras maa. Tilastojen valossa USA:lla ei tietenkään ollut mitään mahdollisuuksia voittaa kisaa, koska osa amerikkalaisista voisi yhtä hyvin olosuhteidensa puolesta asua vaikka kehitysmaissa. Ylikansoitettu Hong Kong päätyy kakkossijalle, koska hän itse sattuu pitämään tuuppivista ihmisistä. Kolmantena on Tanska, mikä ruotsiksi tarkoittaa vaan sitä, että tähän pitää laittaa mikä tahansa Ruotsia muistuttava maa, kunhan se ei ole Suomi. Listalta löytyy myös maailman murhapääkaupunki Etelä-Afrikka ja Libanon.  Ilmeisesti Ruotsissa on todella huonot oltavat, jos kirjoittaja oikeasti mieluummin lähtisi Libanoniin.

Tämän kolumnistin näkemys on siinä mielessä mielenkiintoinen, että samalla kun se purnaa ainakin leikkimielisesti niitä mittareita vastaan mitä tutkimuksessa on käytetty, se tulee todistaneeksi ainakin jollakin tasolla, että kyseinen tutkimus saattaa sittenkin olla hyvinkin oikeassa. Jos nimittäin mittareiksi ei oteta niitä nyt käytetty mittareita, ei jäljelle jää oikeasti mitään muuta järkevää mittaustapaa. Mittarit näyttää olevan valittu sen mukaan mikä maa takaa siellä asuvien ihmisten hyvinvoinnin melko laajassa mielessä. Jos ne ovat vääriä mittareita, jäljelle jää enää: ”tanskalaiset on mukavampia kännipäissään, Etelä-Afrikassa on lämpimämpää ja Hong Kongissa on enemmän asukkaita”. Nämä ovat vain henkilökohtaisia mieltymyksiä. Iloitkaamme siis siitä, että vaikkei täällä aina kaikki ole niin kuin pitäisi niin olemme silti todistetusti ja ihan ihkaoikeasti maailman paras maa elää. Ruotsalaisetkaan eivät pistäisi asiassa lainkaan vastaan ellei se nimenomaan olisi totta.