Amnesty on antanut pyyhkeitä kerrankin oikein kunnolla Pohjoismaille antiikinaikaisesta raiskauksia koskevasta lainsäädännöstä. Tämä nyt ei ole kenellekään yllätys ja senkin on Amnesty huomannut. Amnestyn ja Lapin yliopiston tutkimuksen mukaan 60 % vastaajista ei luottanut oikeuslaitoksen kykyyn kohdella raiskauksen uhreja oikeudenmukaisesti. Se johtuu siitä, että me luemme lehtiä. Ilmeisesti ne loput 40 % joko eivät niitä lue tai sitten he ovat raiskaajia, joiden mielestä heidän uhrinsa saavat juuri sen kohtelun kuin ansaitsevatkin.

Oikeuslaitoksen syntilista (tällä kertaa):

”Suomen oikeuslaitos kykenee Pohjoismaista kaikista heikoiten suojelemaan uhrien oikeuksia.”

”Lainsäädäntö ei vastaa nykyaikaisia ihmisoikeusnormeja.”

”Raiskauksia tuomitaan seksuaalisena hyväksikäyttönä.”

”Esimerkkitapaus: Raiskaaja tuomittiin 40 päiväsakkoon mikä vastaa ylinopeussakkoa.”

”Esimerkkitapaus 2: Pään hakkaaminen seinään ja huutojen tukahduttaminen kädellä raiskauksen aikana ei ole väkivaltaa.” (mistä pitäisi tuomita ankarampaan rangastukseen)

”Raiskaus ei ole yleisen syytteen alainen rikos eli uhri voi pyytää jättää jutun tutkimatta.” (Siitä huolimatta, että raiskaajat yleensä raiskaavat uudestaan ja pitäisi saada mahdollisimman pian telkien taa.)

Mutta on sitä vikaa meissäkin.

Taliaivojen syntilista (jälleen kerran):

”Vastaajista vain kolmannes oli sitä mieltä, ettei mikään tekijä vähennä tekijän vastuuta raiskauksesta.”

”Eniten vastuuta uhrilla nähtiin olevan silloin, jos hän ei kieltäydy selkeästi tai silloin, jos hän on lähtenyt tekijän kanssa vapaaehtoisesti jommankumman kotiin.”

Aijaijai. Jotenkin menee tietysti jakeluun se, että jos ei kieltäydy niin raiskaaja ei tiedä raiskaavansa. Tämä ajattelutapa toivottavasti kuitenkin edellyttää sitä, ettei uhri ole siinä kunnossa, ettei pysty kieltäytymään. Tämä syyllisyydensiirto uhrille, jos hän on lähtenyt jommankumman kotiin, on kyllä niin perseestä revittyä ajattelumallia että. Suomessa ei ole mitään lakia, joka kieltäisi naista ja miestä viettämästä aikaa samassa asunnossa ilman yhdyntävelvollisuutta. Niin kivalta kuin tuollainen laki kuulostaisikin, yhteiskuntamme lakkaisi toimimasta, jos näin olisi. Niin ja naisella on lain mukaan myös oikeus juoda itsensä tajuttomaksi, eikä häntä silti saa raiskata. Pitääkö raiskauksen osua näiden omalle kohdalle, että he näkisivät ajattelutapansa järjettömyyden?

Positiivista oli kuitenkin se, että ”Nuorimmat ja vanhimmat vastaajat suhtautuvat kyselyn mukaan uhriin muita ankarammin. Vanhimmat vastaajat myös ymmärsivät tekijää enemmän kuin muut ikäluokat keskimäärin.” Näen tämän positiivisena asiana sen takia, että vanhemmat onneksi ennen pitkää kuolevat antiikinaikaisten ajatustensa kanssa ja nuorilla on vielä aikaa kasvaa aikuiseksi kunhan he pääsevät ohi siitä iästä, jolloin kaikki vahtivat, kuka on jo harrastanut seksiä kenenkin kanssa. Seksistä on tehty heille kaksipiippuinen juttu: toisaalta se kiinnostaa, toisaalta se on vähän kiellettyä (liian nuorilta). Tämä on itse asiassa hyvin kiero tapa aloittaa seksuaalielämä ja ei ole ihme, että kestää kauan kunnes nuoret saavat päänsä kuntoon tämän asian suhteen. Se ei olekaan kiellettyä ja likaista ja siten raiskaus ei ole uhrin vika pienimmissäkään määrin eikä naisella ole velvollisuutta lakata elämästä täysipainoista elämään suojellakseen itseään. Joudumme siis opettamaan hormonitaaperoillemme vähän liiankin konservatiivisia arvoja heidän nuoruudessaan, etteivät he sekoaisi täysin. Joudumme kuitenkin maksamaan siitä laskun. Tyttöjen pitää perinteisesti pitää puoliaan teini-iässä kunnes ovat itse siihen valmiita, mistä jää skitsofreeninen fiilis, ettei juuri tyttö/nainen saisi haluta sitä. Aikuisena sitten pitää oppia yhtäkkiä vaalimaan vaginansa saloja ja vielä lukea paristakymmenestä lehdestä miten saa vapautettua sisäisen seksipetonsa. Huh huh, ei oo helppoo kellään.

Tällä viikolla löytyi vielä lehdestä oikein mukava raiskausjuttu, jossa kerrottiin miten vikaan me tavalliset tallaajat oikein voimme mennä näissä asioissa.

Tapaus Linnea

Kielitaitoisille tapauksesta löytyy lisää esim. täältä. Tapaus on paisunut varsinaiseksi skandaaliksi Ruotsissa ja ihan syystäkin. Kaikki (koulukaverit, opettajat, poliitikot ja kirkko) uskoivat raiskaajaa ja hyökkäsivät uhrin kimppuun kunnes raiskaaja tunnusti.