Miksi opiskelijoiden pitää roikkua kouluissa vuositolkulla? Kerätään opintoviikkoja ja niitä sitten tuijotetaan. Milloin viimeksi on tarkistettu, ovatko kaikki kurssit edes tarpeellisia. Vierestä seuranneena tiedän ainakin takuuvarmasti, että eräillä aloilla opinnoista puolet on pelkkää paskaa, millä oppilaitos kerää tukirahoja ja oppilas saa paremmalta kuulostavan tutkinnon, koska se sisältää enemmän opintopisteitä. Siis tätä mieltä oli opiskelija itsekin.

Eihän ole mitenkään uskottavaa, että kaikissa aineissa kandidaatin, maisterin tai vaikkapa tradenomin opinnot veisivät tasan tarkkaan yhtä kauan. Näin kuitenkin on lähes poikkeuksetta. En siis usko, että kaikissa oppiaineissa opiskellaan se mitä alalla pitää tietää saavuttaakseen tietyn tason vaan nyt on vain sovittu, että kolmessa vuodessa olet kandidaatti ja sillä siisti. Edellyttäen tietenkin, että on saanut opintopisteet kasaan siinä ajassa, mikä ei aina ole helppoa. Opiskelutavat eivät sitä tue. Tenttimahdollisuuksia on liian vähän ja koska opintotuella ei saa maksettua pääkaupunkiseudulla edes vuokraa, pitäisi usein tehdä töitäkin samalla.

Suomi on maa, missä meillä ikuisesti tulee olemaan työttömyyttä, oli lama tai ei. Miksi ihmeessä työpaikkoja vielä työnnetään opiskelijoiden syliin pakottamalla heidät töihin, kun heidän pitäisi olla opiskelemassa ja valmistumassa, jotta voisivat tehdä korkeapalkkaisempia töitä ja maksaa enemmän veroja. Nyt heidän pitäisi vielä maksaa tulevat eläkkeetkin. Millä rahalla? Kesätöillä kahvilassa vai?

Tonnin lukuvuosimaksu taas on ihan utopiaa. Se pakottaisi vaan enemmän töihin eikä siinä mielessä toimisi kannustimena suorittaa opinnot mahdollisimman nopeasti. Ainoa tapa saada opiskelijat ulos nopeammin on ohjata opiskelua niin, että se on mahdollista. Nyt kannattaisi taas tähyillä lahden yli Ruotsin puolelle. Siellä on järjestetty asiat hieman eri tavalla ja opintopisteitä ropisee. Tonnin maksu on siitäkin huono, etteä jo nyt opiskelijat syrjäytyvät osittain sen takia, ettei ole tarpeeksi opiskelupaikkoja, mutta varmasti myös siksi, ettei kaikilla ole varaa pitkiin opintoihin. Vanhemmilla ei ole varaa tukea ja omillaan on pärjättävä heti kun täyttää 18. Suuret lukukausimaksut johtaisivat yhteiskuntaluokkien maailmaan, missä hyvätuloisten lapset opiskelevat. Muut eivät. Jo nyt tällainen kehitys on nähtävissä, koska akateemiset vanhemmat tukevat lapsiaan jatko-opinnoissa muita enemmän. Sitä kehitystä tuskin kukaan haluaa tukea.