Suomalaisten väkivaltakäyttäytyminen on nyt paloiteltu ja pureskeltu sieviksi suupaloiksi. Aika karua luettavaa.  Hands free –laitteet määrättiin pakollisiksi, koska kännyillä oli kuulemma osaa suurimmassa osassa auto-onnettomuuksissa. Onko jollain tilastotietoja ovatko auto-onnettomuudet vähentyneet?

 

Suomalainen tappo tehdään keittiöveitsellä humalassa. Keittiöveitsiä ei kai voi kieltää, mutta jos alkoholi on hengenvaarallista myös sivullisille kuten passiivinen tupakointi, pitäisi sitä kai jotenkin rajoittaa. Hands free –laitteilla yritykset tienaavat rahaa, alkoholirajoituksilla valtio menettää rahaa. En nyt missään nimessä haluaisi tukea alkoholin käytön rajoituksia kaikelle kansalle, mutta on vaikeaa määritellä kuka on niin alkoholisoitunut, että tarttuu pian keittiöveitseen. Silti tässä Isoveli valvoo –yhteiskunnassa kaikki muu vaarallinen ja vähemmänkin vaarallinen kielletään lailla, jos valtio ei menetä kiellolla rahaa. Jos Alkon monopoli joskus kaatuisi, alkaisivat rajoitukset varmasti. Se on luettavissa rivien välistä kaikista rajoitus- ja kieltolaeista. Ne ovat nyt suurinta muotia.

 

Tuo viidenneksi yleisin syy tappaa otti silmään. Se oli kiusasuhteen lopettaminen. Tuo tutkimus ei valitettavasti kerro tarkemmin mitä sillä tarkoitetaan, mutta siitä tulee eittämättä mieleen se kun uhrista tulee ongelma. Toisin sanoen yhteiskunta, lait yms. pettävät ja oikeus otetaan omiin käsiin. Tuli mieleen myös kouluampumiset. Surullista tietää, että poliisi voidaan kutsua paikalle vasta sitten kun koulukiusattu alkaa laatia tappolistaa. Ja sittenkin poliisi kutsutaan koulukiusattua kuulustelemaan eikä ongelman aiheuttajia. Kaikkea väkivaltaa ei ole laissa kielletty. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi oikein. Se ei tarkoita, että siltä voidaan sulkea silmät. Se tarkoittaa vain sitä, että lakeja tai koulujen säännöksiä tulee tarkentaa.

 

Kotiin on moni kuollut eli herkimmin hengestään pääsee vetämällä pään täyteen omassa kodissaan parhaan kaverin tai rakkaansa kanssa.  Ja siis nimenomaan nyt puhutaan Suomesta. Komeilemme rikostilastojen kärjessä (muun) Itä-Euroopan ohella. Ai kun on taas ylpeä olo. Tämän tutkimuksen on tehnyt Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Mielestäni ne pitäisi nyt kyllä julkisesti haukkua pystyyn niin kuin Oksanenkin tällaisen rasistisen propagandan levittämisestä. Tämänhän voi lukea joku tanskalainenkin. Ketään ei olla koskaan tapettu. Mitään ei olla koskaan otettu. Koskaan ei olla keittiöveitsen kanssa riehuttu. Paska tutkimus siis.

 

Pieni moraalinen dilemma ratkaistavaksenne tyyliin ”olisiko Hitler pitänyt tappaa ennen valtaan nousuaan”: eli olisiko Sellon ampujan exän pitänyt tappaa kiusanhenkensä ennen kuin hän avasi tulen kauppakeskuksessa? Sellon ampuja oli viettänyt viimeisen iltansa exänsä seurassa lähestymiskiellosta huolimatta ja vielä hyvässä sovussa. Kuka suojelisi uhreja itseltään? Mutta mistä tietää koska jollain napsahtaa viimeisen kerran? Mistä lähestymiskieltoa hakenut osaa oikeasti varoa ahdistelijaansa kun yhteiskunta tuntuu vähättelevän läheisiltä tulevaa vaaraa kaikella mahdollisella tavalla. Silti tilastoista näkee, että nämä samat läheiset ovat kaikista vaarallisimpia. Rangaistuksissa tämä ei näy. Läheisensä hakkaamisesta selviää vähemmällä. Tässä esimerkki pelkästään tältä viikolta: ex-vaimon kidnappaaminen, vapaudenriisto,  kuristaminen ja hakkaaminen lähestymiskiellosta huolimatta (eli pitkäaikaista väkivaltaa taustalla) poiki vuoden ja 1 kk ehdollisen ja 2000 euron korvaukset ex-vaimolle kun taas lievästi kehitysvammaisen nuoren miehen vapaudenriisto, pahoinpitely ja pakottaminen seksuaaliseen tekoon ja murhan yritys pahimmillaan 8 vuotta vankilaa ja 20 000 euroa korvauksia uhrille. En halua vähätellä tätä kehitysvammaista kohtaan tehtyä rikosta mitenkään, mutta ero rangaistuksissa on kova vaikka teko sinällään olisi ollut exän pahoinpitelyä jollain tasolla törkeämpi.

 

Koko tutkimus