Arhinmäki ehdottaa palkansaajien lomien pidentämistä. Kuulostaa tietysti houkuttelevalta, mutta jäin ihmettelemään, miten sillä muka saadaan työllistettyä väkeä. Arhinmäki sanoo, että töitä on jaettava, jotta niistä riittää kaikille. Tämä lomien pidentäminen ei siihen kyllä vaikuta. Okei, kesällä olisi tarjolla pätkätöitä palvelualoille tai muihin töihin mihin voi nopeasti hypätä sisään. Ja joulun tienoilla olisi sitten varmaan samanlainen armopala tarjolla pätkätyöläisille, jos silloin saisi ottaa vaikka toisen neljän viikon pätkän. Eli A-luokan työntekijät nauttivat turvallisesta kuukausipalkastaan kun B-luokan kansalaiset rehkivät loma-ajat A-luokan työntekijöiden istuessa Phuketissa rentoutumassa.

Olen silti ihan samaa mieltä, että työaikaa pitäisi lyhentää ja sillä voitaisiin parhaassa mahdollisessa tapauksessa työllistää väkeä. Sen pitäisi mun mielestä kuitenkin tapahtua lyhentämällä päivittäistä työaikaa vaikka 6 tuntiin. Tuo tarkoittaisi kuitenkin kai vuorotyösysteemiin siirtymistä aloilla, joilla siihen ei ole totuttu. Kuluttajillekin siitä kuitenkin olisi hyötyä, jos esim. pankit olisivat kahden työvuoron avulla auki pidempään. A-ryhmä voisi työskennellä klo 8-14 ja toinen porukka vaikka klo 12-18. Se on sitten eri asia mitä työnantajat tuumaisivat siitä, että he joutuisivat palkkaamaan lisää henkilökuntaa. Palkka ei tietenkään saisi alentua, mutta olisin kyllä omasta puolestani valmis luopumaan parin (ehkä muutaman) vuoden palkankorotuksista tuon korjauksen takia. Kun vain liittoni olisi samaa mieltä. Sekin jää auki, että riittääkö työvoima tuossa tilanteessa. Työntekijän kannalta laaja työnvoimapula on kuitenkin huomattavasti parempi vaihtoehto kuin krooninen työttömyys. Olisi kiva nähdä mitä suomalaisissa yrityksissä tapahtuisi, jos he joutuisivat oikeasti alkaa tapella ammattitaitoisesta työvoimasta. Positiivisia muutoksia olisi varmasti luvassa rutkasti. Työntekijöiden kannattaisi noiden kaikkien muiden lieveilmiöiden takiakin olla valmiita vähän luopumaankin asioista.
Mitenkähän tosissaan Arhinmäki näiden puheidensa kanssa on? Ettei tässä nyt vain kuitenkin olisi kyse pelkästä äänestäjien kalastelusta.