Nyt yritetään määritellä sitä, missä menee raja siihen, että odottava alkoholistiäiti voidaan laittaa pakkohoitoon. Tuo on itse asiassa paljon laajempi ongelma. Kyse ei ole pelkästään siitä, missä vaiheessa ongelma on niin suuri, että henkilöä pitäisi suojella omalta itseltään. Entäs sitten muiden ihmisten suojelu? Mitäs sitten kun alkoholisti/muusta mielenhäiriöstä kärsivä ei periaatteessa vahingoita itseään tai sikiötä fyysisesti, mutta aiheuttaa valtavaa tuhoa ympärillään kuitenkin. Mitenkäs nämä tyypit saadaan kadulta ja kodeista? Tällä hetkellä suhtautuminen on halveksivan välinpitämätöntä. Juopot jätetään hoidotta mukamas siksi, että heilläkin on oikeutensa ja ei saa pakottaa, kun tosiasia on, että heitä pidetään toivottomina tapauksina ja rahareikinä. Sama pätee moneen vekkuliin laitapuolen kulkijaan, jotka eivät näytä kärsivän alkoholiongelmista, mutta kylläkin selkeästi jostain mielenhäiriöstä. He kuulemma kuuluvat Helsingin katukuvaan siksi, että ihmiset oppisivat ymmärtämään erilaisuutta ja heilläkin on taas omat oikeutensa, joita pitää kumarrella. Paskat. Rahansäästöä, välinpitämättömyyttä, halveksuntaa.

Onko oikein, että yhteiskunta antaa selkeästi mielenhäiriöstä kärsivän ihmisen juoksennella ympäri Helsingin keskustaa huutelemassa ventovieraille? Oletteko koskaan nähneet yhdenkään ohikulkijan pysähtyvän katsomaan ja toteavan, että olipa hyvä, että pikku-Saaran kanssa törmättiin tuohon hulluun setään niin, että Saarakin näkee heti pienestä pitäen kuinka laaja ihmiskunnan kirjo on? Näinhän tämä ei toimi. Tekosyitä. Missäs taas on pikku-Saaran oikeudet kävellä rauhassa kadulla? Osa näistä tapauksista on myös väkivaltaisia, mutta sehän hoidetaan sitten kun vahinko on jo tapahtunut. Katukuvasta näkee kuinka retuperällä hoito on. Olematonta ilmeisesti. Ei kai näin pieneen maahan kovin montaa enempää hullua mahdukaan kuin nuo katujamme kaunistavat ongelmavanhukset. Keitähän niissä mielisairaaloissa mahtaa olla? Onko sellaisia oikeasti edes olemassa? Taitaa olla urbaania legendaa.
Eikö poliisi muka erota putkareissulla olevasta onko kyseessä ammattilainen vai satunnainen baarikärpänen? Näitäkö ei voi toimittaa hoitoon? Maksan veronmaksajana mielelläni näiden tapausten hoidon. Nyt makselen kuitenkin heidän kossupullojaan. Se on sama kuin antaisi itsemurhan partaalla horjuvalle ladatun aseen. Saako 2000-luvun Suomessa sanoa, että nämä tyypit pitäisi siivota pois kaduilta? No nytpä sanoin. Heistä ei ole mitään hyötyä kaduilla pissat housuissa, monista on haittaa (muutakin kuin haju) ja ennen kaikkea se ei ole ihmisarvon arvoista elämää.
Hoitoon pääsee Suomessa kuulemma menemällä metroon kirveen kanssa ja iskemällä vierustoveria sillä päähän. Välinpitämättömyyttä ja halveksuntaa sekä terveitä että sairaita kohtaan.