Suomen Venäjän politiikka on surkeasti epäonnistunutta lähinnä siksi, etteivät suomalaiset poliitikot puhu venäjää. Homma menee poskelleen, koska kun Suomen pitäisi saada tehtyä venäläisten kanssa yhteistyötä, toteavat venäläiset yksituumaan, että ”Njet”. Sitten suomalaiset ihmettelevät hetken, että miksiköhän ne taas kieltäytyvät, kun ehdotus on kaikin puolin järkevä ja kaikki hyötyvät. Sitten kysytään venäläisiltä uudestaan eri sanakääntein. Venäläiset vastaavat ”njet” vähän kovemmalla äänensävyllä. Suomalaismedia saa vihiä asiasta ja alkaa kirjoittaa mahdottomista venäläisistä jälleen kerran. Venäläiset vastaavat mumisemalla jotain Neuvostoliiton suuruudesta ja heittävät känkkäränkät, koska suomalaispoliitikot eivät ole tarpeeksi tehokkaasti alistaneet toimittajia levittämään Venäjän propagandaa. Suomalaiset vetäytyvät ja yrittävät vuoden päästä uudelleen aina uskoen, että jonain päivänä venäläiset jotenkin ihmeellisellä tavalla tulevat järkiinsä. Kaikki taitaa johtua siitä, että poliitikot eivät ole tulosvastuussa kenellekään ja kädet heitetään pystyyn aina siinä vaiheessa, kun venäläiset keksivät aloittaa puhua Stalinista ihailevaan sävyyn. Toista se on yritysmaailmassa. Siellä venäläisiltä on täytynyt periä saatavat Stalinista huolimatta. Nyt suomalaiset yritysjohtajat yrittävät näyttää esimerkkiä poliitikoille, miten venäläisten kanssa oikein keskustellaan.

 

Suomi-Venäjä-Suomi sanakirja

 

Puolustus = hyökkäys

 

Venäläisiä vastaan puolustautuessa on hyökättävä. Esivalmisteluissa iske ensin, tee jotain täysin idioottimaista, anna venäläisten miettiä asiaa vuoden verran ja odota kunnes vastustaja turhautuu järjettömiin vaatimuksiisi.

 

Kiristys = kaupankäynti

 

Selvitä mitä vastustaja haluaa ja pyri estämään se, vaikkei siitä olisi sinulle mitään hyötyä. Hae esimerkiksi kaivoslupaa Itämeren pohjaan. Hanki henkivartijat. Viittaa uhkailuille kintaalla. Odota lahjustarjouksia. Kieltäydy ja esitä vaatimuksesi.

 

Puolivuosisataa vierähti opetellessa venäjää ja Karjala on sillä välin venäläisten pilaama.