Rankan tutkivan journalistisen työn tuloksena sain selvitettyä kahden uutisotsikon välisen yhteyden. Juoksenneltuani puoli tuntia ympäri kaupunkia naamiaisasussa salapoliisityötä tehden, istuin alas ja luin hesarin verkkosivuilta, että NHL-jääkiekkotähti Patrick Kane on pahoinpidellyt taksikuskin ja on siitä hyvin pahoillaan. Ihan tavallinen uutinen testosteronimöykkyjen maailmassa. Aloin jo mielessäni kuvitella, miltä Patrick näyttää pyllistäessään lääkärille tämän antaessa hänelle steroidiruisketta. Haavekuvistani herätessäni pyyhin kuolan tyynyltäni ja sitten tajusin, että vastaus oli aivan liian yksinkertainen. Totuus alkoi valjeta, kun huomasin, että Suomesta on löytynyt lepakkoraivotautia.

Tapahtumien kulku alkoi selvitä, kun tajusin, että vaalea Kane on luultavasti Suomensukuinen ja vieraili kesällä Suomessa junttiserkkujensa maatilalla Turun seudulla. Junttiserkut Harri ja Elmeri olivat vieneet sivistyneen amerikkalaisen metsään tutustumaan Suomen parhaisiin puoliin. Matkalla Patrick oli löytänyt suloisen pää alaspäin roikkuvan ”västäräkin” ja silitellyt sitä ihastuneena. Vain viikkoa myöhemmin lätäkön takana kotiin palannut Patrick oli aivan yllättäen käynyt taksikuskin kimppuun. Hän pahoitteli tapahtunutta läheisilleen.

Lepakkoraivotauti on sen verran harvinaista, etteivät lääkärit vielä ole tajunneet sen yhteyttä järjettömiin väkivallantekoihin kohdistuen lähinnä julkisten ajoneuvojen kuljettajiin. Muita oireita ovat mm. se, että potilas muistaa pahoitella läheisilleen tekoaan, muttei uhrilleen. Wikipediasta tätä tietoa ei vielä löydy, mutta uskon, että tieteellinen läpimurto on lähellä. Tarina ei kerro miten lepakolle kävi.

Näin sen täytyy mennä!

Vieraileva kolumnisti

Shirley Holma