Pitäisikö psykologin osata tunnistaa tuleva kouluampuja? Jos 20-vuotias potilas valittaa siitä, että Leena tukisti ekalla luokalla ja Kari nauroi välitunnilla sille, että potilaalla oli ruma talvitakki, pitääkö määrätä suljetulle osastolle? Muita selviä oireita ovat ”hyvät vanhemmat” ja isän ampumaharrastus.  Mitä pitäisi tehdä kun hyvästä perheestä tuleva, hyvä oppilas päättää ottaa aseen mukaan kouluun ja ampuu muutaman koulukaverin ja opettajan ja sitten itsensä? Ongelman ydin on vähän sama kuin diktaattoreiden kanssa. He ehtivät tappaa itsensä ennen kuin kukaan saa kysyttyä, että miksi ammuit opettajaa.

Kouluampuja ei ole luokan lihavin, alinta kastia edustava hylkiö, joka saa huonoja arvosanoja koulussa ja viettää välituntinsa hölkäten hakkaajia pakoon. Jokaisella luokalla täytyy olla tämä ilmiselvä lihava hylkiö. Jostain syystä nämä hylkiöt menevät ammattikouluun ja tehtaalle töihin, tekevät muutaman vahinkolapsen ja kansoittavat kiltisti lähiöbaarit (tai vastaavasti toimivat toimitusjohtajina jossain miljoonapalkalla). Kouluampujan vanhemmat ovat sivistyneitä, ”hyviä vanhempia” ja kouluampuja itse normaalin näköinen ja oloinen kaveri. Ainoa yhteys näyttäisi olevan koulukiusaaminen.

Koulukiusaaminen alkaa jo ala-asteella, kun luokan suloisin keskiverto-oppilas huomaa, että saa huomiota osoittelemalla luokan lihavaa hylkiötä ja keksimällä lapsellisia vitsejä. Kotona tämä suloinen pörröpää jää vähän vähemmälle huomiolle, koska isi ja äiti juovat mieluummin kaljaa. Nälkä kasvaa syödessä ja läskivitsit alkavat pitkistyttää. Kiusaajaa haluaa vaativamman kohteen ja huomaa tulevan kouluampujan. Pullukka jätetään rauhaan ja opettajat ovat tyytyväisiä, koska lihavien kiusaaminen on väärin ja muut oppilaat varmasti selviävät henkisistä arvistaan. Rillipäinen, hikipinko opettaja on itsekin entinen koulukiusattu ja tietää, ettei ala-asteelta kuulukaan selvitä ilman muutamaa kunnon traumaa.

Kouluampuja on myös aina mies. Tämä johtuu siitä, että miehet ovat rationaalisia, ratkaisukeskeisiä suorittajia. Kouluampuja vatvoo suunnitelmaansa muutaman vuoden, kuten Saari ainakin teki ja toteuttaa sen. Naisilta tämä ei onnistu. Olisi aivan liian helppoa marssia koululuokkaan, joka on täynnä viattomia lapsia ja opettajia, joilla ei ole mitään tekemistä kiusaamisen kanssa. Kunpa mahdolliset kouluampujat vain voitaisiin tunnistaa jollain tapaa, esimerkiksi ainakin ne, jotka ovat laittaneet etukäteen Youtubeen videon, jossa riehuvat aseen kanssa ja kertovat tekevänsä rynnäkön vanhaan kouluunsa. Huokaus.

Ehkä koulukiusaaminen voitaisiin saada loppumaan kouluampumisten avulla. Opettajille voisi sanoa, että jos eivät välitunnilla puutu kiusaamistapauksiin tulee kuula kalloon ennen pitkää. Oppilaille asian voisi selventää hieman erilaisin sanakääntein. Jos nykypäivän pikku-Leena tukistaa Jaria välitunnilla, tulee Leena raahata rehtorinkansliaa ja kertoa, että nyt Jari hakee sinun takiasi kymmenen vuoden päästä vajasta isin haulikon ja ampuu rehtoria päähän. Niin, että ei saa tukistaa Jaria.