Äimänkäkenä tulee joskus ihmeteltyä näitä kansainvälisiä suhteita kansakuntien välillä. Euroopan maat tulevat tätä nykyä sen verran hyvin keskenään toimeen, ettei yleensä aseisiin tarvitse tarttua, mutta asiallista tuo kanssakäynti ei kuitenkaan missään nimessä ole. Lähes jokainen maa sortuu jossain vaiheessa sellaiseen diplomaattiseen emämunaukseen, ettei toista. Viisivuotiaatko siellä keskenään leikkivät? Tarja Halosen nousu presidentiksi ja valtava suosio vaalien jälkeen perustuikin osittain juuri siihen, että kun hiekkalaatikolla temmeltävät poliitikot onnistuivat tappelemaan julkisesti niin, että tavallinen kansalainen punastui myötähäpeästä, osasi Tarja aina älykkään äidillisesti ojentaa heitä juuri niillä sanoilla, jotka tavallinen kansalainenkin olisi valinnut.

Näiden viisivuotiaiden oikkujen takia EU-parlamentti esimerkiksi siirretään vuosittain hetkeksi toiseen kaupunkiin. Mitäkö hyötyä siitä on? Hyöty on suurinpiirtein sama kuin antaisit kaupassa huutavalle taaperolle tikkarin, jotta tämä pysyisi edes hetken aikaa hiljaa. Sitten kun taapero oikeasti olisi ansainnut tikkarinsa niin sitä ei anneta, koska tässä tapauksessa ei ole vanhempia vaan kaksi taaperoa kaupassa tappelemassa samasta tikkarista. Kansainvälisissä suhteissa ei tarvitse noudattaa maalaisjärkeä eikä edes tavallisia kansalaisia koskevia lakeja. Jos esi-isäsi ovat sattuneet varastamaan jotain toiselle kuuluvaa, kuuluu se näiden taaperoiden mukaan edelleen varkaiden jälkeläisille. Tällä perusteella muut kansakunnat ovat vuosikymmeniä pitäneet museoissaan esimerkiksi Egyptin historiallisia arvoesineitä. Tekosyyksi on annettu, ettei taaperolla ole tarpeeksi isoa museota näiden esineiden säilyttämiseen. Kun taapero sitten kasvaa isoksi ja rakentaa kunnon museon, ei varastaapero enää keksi tekosyitä. Leluja ei kuitenkaan palauteta oikealle omistajalle. Britit kunnostautuvat tässä suhteessa sekä Egyptin varkauksiensa suhteen että kreikkalaisten suhteen, muun muassa. Kyllähän jokainen aikuinenkin tajuaa mikä on omistussuhteen laita, kun taapero tempaisee lelun toisen kädestä ja toteaa, että tämä on mun lelu.

Onneksi suomalaisten vaalimat muinaisaarteet ovat lähimetsiköstä kaivettuja muinaisia ohranjyviä. Ne kun kiinnostaa kiviäkin. Niitä ei takuuvarmasti varasta kukaan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Patsaskiista+varjosti+Akropolis-museon+avajaisia+Ateenassa/1135247060857